Periyodik bakım hizmeti kanalizasyon sistemlerinin doğru ve düzenli bir şekilde çalışıp çalışmadığının kontrolü için yapılır. Genellikle uzman personellerin belirlemiş olduğu aralıklar ile bu işlem tekrarlanmaktadır. Kanalizasyonların bakımı alanında uzman ve ileri teknolojik cihazlar ile gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Doğru bir şekilde gerçekleştirilmeyen bakım onarım hizmetleri istenmeyen olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bakım işlemleri sırasında firmanın, yapılacak olan yerdeki insanları mağdur etmemesi gerekir. Bu anlamda da atık su kullanımı ve diğer çeşitli eylemlerin yapılmasının engellenmemesi gerekmektedir.
Kanalizasyonlarda periyodik bakımların deneyimli uzman personelin belirttiği aralıklar ile yapılması çok önemlidir. Ancak bu şekilde kanalizasyonda problemsiz bir şekilde su akışını sağlamak mümkündür. Eğer su akışını engelleyecek bir faktörün bulunması durumunda ise hasarlar kısa bir sürede ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle de daha büyük sorunlar ortaya çıkmadan bunun önüne geçilebilmektedir.
Periyodik bakımların bir diğer olumlu yönü ise kanalizasyon sisteminin ömrünün uzamasıdır. Böylelikle daha uzun süre kullanılmakta ve hijyen, yaşam kalitesine uygun bir şekilde işlemini devam ettirmektedir. Bundan dolayı periyodik bakımların sadece kanalizasyonu kullanan kişiler için değil çevre sağlığı için de yapılması gereken bir işlemdir.
Periyodik Bakım Nedir?
Periyodik bakım hizmeti kanalizasyon sistemlerini ve atık su tesisatının belli aralıklar ile görüntülenme işlemine verilen addır. Bu görüntüleme işlemleri sonrasında ise kazı, kırma gibi işlemler yapılmadan kanalizasyon sistemine bakım ve onarım işlemlerini yapmaktadır. Yapılacak bu bakım ve onarım kanalizasyon giderlerinin güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Kanalizasyon giderlerindeki sorunlar çarpık kentleşme ile birlikte daha büyük bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Bu da kanalizasyon giderlerinin tıkanmasına ve bazı durumlarda ise taşma problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Olumsuz durumlar ile karşılaşmamak için kanalizasyon giderlerinin belli periyotlar ile bakımının, onarımının ve görüntülenmesinin yapılması gerekmektedir. Bakım onarım işlemlerinde öncelik olarak rögar kapakları açılmaktadır. Daha sonrasında ise kapak güzel bir şekilde temizlenmektedir. Uzman personel ve ileri teknolojik robotik görüntüleme cihazları ile su akışı görüntülenmektedir. Bu görüntüleme sonrasında tıkanıklık olup olmadığına dair geniş bir bilgi toplanmaktadır.
Görüntüleme işlemlerinin tamamlanmasından sonra bitkisel yağlar, pislikler, atıklar veya çeşitli tıkanıklıkların bulunması durumunda gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Bu müdahaleler ise vidanjörler veya su pompaları yardımı ile yapılmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra ise yeniden görüntüleme işlemi ile kanalizasyon sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığından emin olunmaktadır. Kanalizasyon bakım aralıklarının ne kadar sürede tekrar yapılacağı uzman ekip tarafından belirlenmektedir. Bu belirleme ise kanalizasyon sisteminin büyüklüğüne, uzunluğuna ve kullanım sayısına göre değişmektedir. Bilgilerin alınması ile birlikte de kanalizasyon onarım ve bakımın kaç ayda veya kaç yılda bir yapılması gerektiği hakkında bilgi verilmektedir.
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
Kanalizasyon bakım ve onarımı hizmeti periyodik bakım işleminde teknik ekip öncelik olarak kanalizasyon uzunluğuna ve büyüklüğüne göre hizmet süresinin ne kadar sürede olacağına dair bilgi vermektedir. Daha sonrasında ise ilk olarak kanalizasyon sisteminin borularının nasıl olduğu değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme işleminde borularda çatlak olup olmadığı ve bağlantı yerlerinde sorun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Yapılacak olan bu kontrollerin nedeni ise sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasıdır. Bağlantı yerlerinde küf oluşan borular genellikle sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de bağlantı yerinin problem olduğu borular hızlı bir şekilde değiştirilmelidir. Yağlanma ihtiyacı olan borular ise teknik ekip tarafından bakım hizmetlerinde yağlanmaktadır.
Atık maddeler, aşındırıcı ve çatlaklara neden olabilecek zararlı gazları barındırmaktadır. Belli bir süre sonra ise borularda bu tarz sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Müşterinin bilgi dahilinde borularda çatlak olması durumunda ise değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bakım onarım hizmetlerinde boruların yanı sıra tıkanıklığın olup olmadığı da araştırılmaktadır. Bu araştırma esnasında borularda herhangi bir tıkanıklık keşfedilmesi durumunda vakumlu araçlar ile katı maddeler çekilmektedir. Daha sonrasında ise kanalizasyon sistemine püskürtme işlemi ile birlikte tıkanıklığa uygun temizleme ilaçları sıkılmaktadır.
Temizleme esnasında sıkılan bu ilaç sayesinde kanalizasyon borularının duvarlarına yapışan bütün atıklar yerinden sökülmektedir. Atıkların sökülmesi ile birlikte de su bakma işlemi yapılarak tüm kirler alandan uzaklaştırılmaktadır. Bu işlem temizlik uygulamasının ilk aşaması olmaktadır. Temizlik aşamasının ikinci işlemi ise dezenfeksiyon olmaktadır. Bu aşamada sistem içerisine antiseptik ürünler yerleştirilmektedir. Bu ürün sayesinde de kanalizasyon giderinde bulunan tüm mikroorganizmalar yok edilmektedir. Böylelikle de kirli kanalizasyona bağlı olarak ortaya çıkan birçok bağırsak hastalıklarının önüne geçilmektedir.
Periyodik Bakım Ücreti Ne Kadar?
Kanal periyodik bakım işlemleri kadar ücretleri de merak edilen bir konu olmaktadır. Fiyatlar belirlenirken genellikle firmaların ilk olarak baktığı kriter kanalizasyon giderinin ne kadar büyük olduğudur. Çünkü gider ne kadar büyük olursa verilecek hizmet süresi ile malzemede buna oranla artış gösterecektir. Bu da hizmet fiyatının artmasına neden olmaktadır. Fiyatları etkileyecek bir diğer kriter ise temizlenecek olan kanalizasyon giderinin firmaya ne kadar uzaklıkta olduğudur. Bu etkene bağlı olarak da fiyat değişmektedir. Günümüzde ise neredeyse her bölgede bu işlemi yapan birçok firma olsa da farklı fiyatlar ile karşılaşmak mümkündür.
Kanalizasyon giderinin açılmasında hizmet veren firmalar özellikle de yeni bu alana dahil olması durumunda müşterilerine oldukça düşük bir fiyat vermektedir. Bu fiyata aldanarak yapılan işlemlerden ise memnun kalmak mümkün değildir. Çünkü bu tarz firmalar genellikle küçük boruların açılması işlemlerinde deneyim sahibi olmaktadır. Ancak kanalizasyon bakımı çok farklı ve komplike bir hizmet olmaktadır. Periyodik bakımların fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur da ortada bir tıkanıklık olması durumunda tıkanıklık sebebi olmaktadır. Çünkü bazı tıkanıklık durumlarında yapılacak işlemler oldukça uzun sürmektedir. Hatta kanalizasyon duvarına yapışan atıkların temizlenmesi saatler almaktadır. Bu gibi durumlarda da firmaların fiyatlarında değişkenlik yapması mümkündür. Tam bir fiyat almak ise ancak görüntüleme işlemlerinin yapılması ve herhangi bir sorunun olup olmadığından emin olunduktan sonra verilebilmektedir.
Periyodik Bakım Kaç Yılda Bir Yapılır?
Kanalizasyon sistemleri birbirine bağlı olan yapılardır. Bu anlamda da herhangi birinde sorun çıkması durumunda sistemin işleyişinde büyük bir olumsuzluk ortaya çıkmaktadır. Oluşacak durumların önüne geçilmesi için ise belli aralıklar ile mutlaka bakım işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Bakım işlemlerinde genellikle firmalar boruların durumunu, kanalizasyon su akış hızını ve tıkanıklığın olup olmadığına dair görüntüleme yapmaktadır. Bu görüntülemelerin tamamlanmasından sonra ise gerekli bütün işlemler müşteriye bilgi verilerek yapılmaktadır. Kanalizasyon giderleri içerisinde bulunan atıklardan dolayı zehirli gazları bulundurmaktadır. Boruların çatlak olması veya giderlerin iyi çalışmaması durumunda ise bu zehirli gaz yeryüzüne çıkmaktadır. Çıkan bu gaz ise çevrede bulunan vatandaşların kötü koku almasının yanı sıra zehirlenme gibi durumlarının da ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Olumsuz bu tarz durumların ortaya çıkmasını engellemek için yapılacak olan bu gider periyodik bakım hizmeti ile önüne geçilecektir. Ancak bu işlemlerin ise uzman ekibin belirlemiş olduğu aralıklar ile yapılması oldukça önemlidir. Uzman ekibin görüntüleme işlemleri sonrasında ancak buna cevap verebilmektedir. Periyodik bakımlar için belli bir süre verilmesi mümkün olmamaktadır. Çünkü kanalizasyon giderinin büyüklüğü, uzunluğu ve kullanan kişi sayısına göre yapılacak olan bakım süresi kısalacaktır. Bunun yanı sıra kanalizasyon sisteminde daha önceden oluşan sorunlarda bakım süresini değiştirmektedir. Boruların kaç yıllık olduğuna göre de periyodik bakımın süresi hakkında net bir cevap vermek mümkündür.
Neden Periyodik Bakım Hizmeti Almalıyız?
Günümüzde şehir hayatına göçün artması ve çarpık kentleşmenin de çoğalması ile birlikte kanalizasyon sistemlerine yük binmiştir. Bu yüzden de belli zamanlarda tıkanıklıklar veya borularda patlamalar gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar bu durum olağan gibi gözükse de insan ve çevre sağlığı için büyük bir risk taşımaktadır. Böylelikle ortaya daha büyük tıkanıklıklar ve taşmalar meydana gelmeden duruma müdahale edilmektedir. Bu yüzden de uzman bir ekip tarafından görüntüleme ve onarım işleminin yapılması oldukça önemlidir.
Periyodik bakımların düzenli yapılmasının önemli nedeni ise boruların içerisinde bulunan zehirli gazlar olmaktadır. Kanalizasyon sistemlerinin doğru bir şekilde çalışmasının yanı sıra temiz olmaması büyük bir sağlık sorununu ortaya çıkarmaktadır. Çünkü oluşan bu zehirli gazla kötü kokunun yanı sıra tuvalet ihtiyacı giderilirken vücut ile temas etmektedir. Zehirli gazların vücut ile teması sonrasında özellikle çocuklarda bağırsak problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra büyük tıkanıklıkların ve patlamaların meydana geldiği durumlarda ise zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır. İstenmeyen bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek ve daha öncesinde müdahale etmek için ise profesyonel ekiplerden yardım alınması gerekmektedir. Bu yardım ise periyodik bakım hizmeti olmaktadır.
Tesisat Periyodik Bakımı Niçin Önemli?
Tesisat periyodik bakım özellikle WC, duş, lavabo gibi sık kullanılan yerlerde sorunun ortaya çıkmasını engellemektedir. Bu gibi alanlarda genellikle tıkanıklıklar onarılmadığı sürece sık sık meydana gelmektedir. Daha sonrasında ise tamamen tıkanma gibi durumların ortaya çıkacak müdahale etme oranını daha düşük seviyelere indirmektedir. Tesisatlardaki tıkanıklıklar kanalizasyon tıkanıklıklarına göre kolay bir işlem gibi görünse de öyle değildir. Çünkü evlerde bulunan tesisatlar alt ve üst komşular ile birbirine bağlı şekilde çalışmaktadır. Yanlış bir su basma işlemi veya yanlış onarım hizmetinde komşu direk olarak etkilenmektedir. Bu da istenmeyen bir durum ile karşılaşılmasına neden olmaktadır.
Bakımlar tıkanıklıkların oluşmasının büyük bir oranda engellemektedir. Damlama veya sızdırma gibi durumlar ortaya çıkmadan da müdahale edilmesini sağlamaktadır. Bu anlamda bakım ve onarım işlemlerinde giderin çalışıp çalışmadığı, boruların sağlamlığı ve bağlantıların ne durumda olduğu incelenmektedir. İncelemelerin yapılmasından sonra ise müşterinin bilgisi dahilinde borulara onarım işlemleri yapılmaktadır. Eğer giderin çekmesi ile ilgili bir sorun olması durumunda ise çeşitli ekipmanlarla gider temizliği yapılmaktadır. Bu anlamda profesyonel bir ekip ve ileri teknolojik cihazlar ile yapılacak işlemler ekstra hizmet çıkmasını engellenmektedir. Böylelikle tıkanıklık veya su sızması gibi sorunlar büyük bir oranda engellenmektedir.